Veilig Werken met Hydraulische Momentsleutels: 5 tips en Richtlijnen

Hydraulische momentsleutels zijn onmisbare gereedschappen in verschillende industrieën. Ze stellen professionals in staat om bouten en moeren met grote precisie vast te draaien. Echter, vanwege de hoge werkdruk van tot wel 700 bar, is het van essentieel belang om deze gereedschappen veilig en verantwoord te gebruiken. In deze blog delen we belangrijke tips en richtlijnen voor het veilig werken met hydraulische momentsleutels, en hoe het zit met keuring en certificering.

Deel dit bericht op:

1: Volg een Gedegen Opleiding

Voordat je aan de slag gaat met hydraulische momentsleutels, is het cruciaal om te weten hoe je veilig voor jezelf en met het gereedschap moet omgaan. Deze gereedschappen vereisen specifieke kennis en vaardigheden om ze correct te bedienen. Zoek naar trainingen die gericht zijn op hydraulische momentsleutels en zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de verschillende modellen en bedieningsmechanismen. Een goede opleiding zal je helpen om de veiligheid te waarborgen tijdens het werken met hydraulische momentsleutels.

2: Regelmatige Kalibratie en Certificering

Hydraulische momentsleutels moeten regelmatig gekalibreerd worden om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief blijven werken. Naast de momentsleutel zelf, moeten ook de hydraulische pomp en slangen gecontroleerd worden. Jaarlijkse kalibratie/keuringen zijn gebruikelijk en helpen om eventuele defecten of slijtage op te sporen die de prestaties kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat bij een hydraulische momentsleutel kalibratie dit gebeurt door een erkend bedrijf. en dat je de juiste documentatie ontvangt na de keuring en certificering van je hydraulische momentsleutel.

3: Juiste Bevestiging met Borgpen en Ring

De hydraulische momentsleutel met een aandrijfvierkant werkt met doppen en deze worden met een borgpen en ring aan elkaar bevestigd. De pin wordt opgesloten met de ring, zodat de pin tijdens de werkzaamheden er niet uit kan schieten.

Bij de hydraulische momentsleutel met ringcassette wordt er ook vaak gekozen voor een pin om de aandrijfcilinder met de ringcassette te verbinden. Veel producenten van hydraulische momentsleutels kiezen opmerkelijk voor deze manier van monteren. De kans dat een losse pin zoek raakt is behoorlijk groot en dan bestaat het risico dat de werkzaamheden niet kunnen worden uitgevoerd op het geplande moment. Een serieus risico is ook dat de monteur met alle goede intenties een ‘alternatieve’ pin gebruikt en daarmee zijn veiligheid in gevaar brengt. Ook moet er niet aan gedacht worden wat er kan gebeuren als de losse pin naar beneden valt en een collega raakt…

4: Innovatieve Oplossingen voor Extra Veiligheid

Sommige producenten hebben innovatieve oplossingen geïntroduceerd om de veiligheid bij het werken met hydraulische momentsleutels te vergroten. Een voorbeeld hiervan is de TWLC hydraulische momentsleutel van SPX Bolting Systems. Deze momentsleutel integreert de pin in de ringcassette zelf, waardoor het risico op verlies of beschadiging van de pin wordt verminderd. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar voorkomt ook vertragingen in het werk als gevolg van ontbrekende pinnen.

5: Let op de Termen

Hydraulische momentsleutels worden overigens ook wel eens hytorc’s genoemd en de werkzaamheden hytorken. Lees ons artikel ‘merknaam is soortnaam’ over deze ontwikkeling. Overigens wordt hyorc ook regelmatig foutief geschreven als bijvoorbeeld hitorc, hytork, high-torc of hightork.

Het veilig werken met hydraulische momentsleutels is van het grootste belang om letsel, schade en vertragingen te voorkomen. Door een gedegen opleiding te volgen, regelmatige keuringen en certificering te waarborgen, en de juiste bevestigingsmechanismen te gebruiken, kun je veilig en efficiënt werken met deze krachtige gereedschappen. Verlies nooit de veiligheidsvoorschriften uit het oog en zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van hydraulische momentsleutels.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare hydraulische momentsleutel, overweeg dan om te investeren in gecertificeerde merken en modellen die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Veiligheid zou altijd je hoogste prioriteit moeten zijn bij het werken met deze krachtige gereedschappen. Novus special tools is officieel distributeur en service partner van gerenommeerde merken als o.a. SPX Bolting, BETEX en NEMO. Vraag onze specialisten naar de toepassingen en voorschriften van onze instrumentatie voor meer informatie.

Deel dit bericht op: